Vakman in Comfort
Vertrouwd Veelzijdig Vakmanschap

Duurzame energie 
BeterStoken.nl is een initiatief van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, gericht op bewustwording van stoker en samenleving op mogelijkheden rond kwalitatief en verantwoord stookgedrag.

Vier eenvoudige aandachtsvelden worden samengevoegd in een plan van aanpak, waarin zowel de oude als de nieuwe stoker handvatten kan vinden om de eigen situatie te toetsen.

De uitstoot van met hout- en pelletgestookte haarden en kachels is sinds 2012 met 25% teruggelopen. De ambities van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) liggen echter hoger. Zo willen we samen met u naar een daling van 50% uitstoot in 2030 en daarmee een bijdrage leveren aan de doelstellingen rond gezonde en schone lucht. Een haard of kachel in uw woning? Doe de check!

1. Schaf een Eco-designtoestel aan. Een goed en gekeurd toestel is van belang. Hebt u een oude open gestookte of inzethaard, of een vrijstaande kachel van voor 2000? Dan is het beter die te vervangen door een veel schoner Ecodesign-toestel (verplicht vanaf medio 2020) of een toestel op (groen) gas of elektriciteit. 

2. Kies voor een erkende DE-installateur. Een juiste en betrouwbare installatie van de haard of kachel is belangrijk. Laat uw toestel installeren door een DE-gecertificeerde installateur. Daarmee garandeert u een zo laag mogelijke uitstoot. Hiermee voorkomt u overlast en onveilige situaties. 

3. De juiste brandstof. Gebruik alleen schoon en droog hout in uw kachel of haard. Het ideale vochtpercentage is 15 tot 20%. Gebruik een vochtmeter. 

4. Goed stookgedrag. Verantwoord stoken begint bij uzelf. Een erkende specialist helpt u met gratis voorlichting om op de juiste manier te stoken. 


Duurzame Energie 

Duurzame energie helpt klimaatveranderingen tegen te gaan en voorkomt dat fossiele energie op raakt. Wetenschap heeft aangetoond dat de CO2 die vrijkomt bij verbranding van het hout van de kachel, gelijk gesteld kan worden aan de uitstoot van CO2 bij rotting van het hout in de natuur. Daarnaast wordt vanuit de visie van duurzame energie aanplanting van nieuwe bebossing gerealiseerd (welke zorgen voor de omzetting van kooldioxide naar zuurstof) waardoor er geen sprake kan zijn van milieuvervuiling of -beschadiging.

Trends in interieurmode richten zich op de duurzame, maar ook sfeervolle uitstraling van een kachel of haard. Bewustwording van de consument maakt dat deze trends van de verschillende kachel- en haardenfabrikanten binnen sfeerverwarming en zich niet alleen meer richten op het uiterlijk van het interieur dat verfraaid en verwarmd wordt door een kachel of haard. Deze vorm van verwarming past binnen de innovaties en ontwikkelingen van hernieuwbare energie zoals de rijksoverheid voor de komende jaren als beleid aandacht geeft. Men richt zich vooral op deze bewustwording bij de consument.  


 

 

Barbas Interfocos

 
E-mailen
Bellen
Map
Info